EMDR – BLAST Technique®Zoek jij een snelle en eenvoudige manier om van een trauma af te komen? Of de emoties van een vervelende gebeurtenis af te halen?

EMDR is bekend als effectieve methode om trauma’s op te lossen. De basis van de BLAST Technique® ligt in EMDR, alleen is de methode persoonlijker, sneller en daardoor minder zwaar dan de standaard EMDR-methode. Een trauma kan hiermee al in 1 tot 3 sessies worden verholpen.

 

Wat is de EMDR – BLAST Technique ®?

EMDR - Blast Tecjnique

De techniek werkt net als EMDR met oogbewegingen. De BLAST bewegingen verschillen enigszins van de standaard EMDR bewegingen. Deze aanpassingen zijn gebaseerd op onderzoek van neurowetenschappers en neuropsychologen om de meest effectieve resultaten te krijgen. Daarnaast is het persoonlijker. In tegenstelling tot een standaard EMDR behandeling, ben ik vanuit de EMDR -BLAST Technique ook echt betrokken bij jouw proces.

Tijdens de sessie brengen we je in gedachten terug naar het moment waar het trauma is ontstaan. Dat kan heel lastig zijn en kan veel emotie oproepen. Dat is helemaal oké. Dat is precies waar we mee gaan werken om het te verwerken.

Meerdere trauma’s

Weet dat een trauma vaak niet op zichzelf staat. Veelal ontstaat er door een trauma weer sneller een ander trauma op hetzelfde thema. Dit komt omdat daar een gevoeligheid is ontstaan (het alarm gaat eerder af). Het kan dus een hele andere situatie geweest zijn die hetzelfde gevoel van angst, verdriet of boosheid opriep. De gebeurtenis zelf kan van buitenaf gezien minder zwaar lijken, maar doordat de emotie zich stapelt, kan dit heel goed als (even) traumatisch worden ervaren. Het kan zijn dat dit soort associaties pas weer boven komen tijdens een sessie.

In principe behandelen we één trauma per sessie. Mocht er tijdens de sessie een ander sterk(er) trauma naar voren komen, dan kunnen we overleggen welke voorrang heeft. Eventueel stappen we dan ook meteen over naar het andere traumatisch moment.

Waarbij kan de BLAST Technique® helpen?

Heb jij last van een heftige gebeurtenis in je leven? De EMDR – BLAST Technique®  wordt veel toegepast bij PTSS en trauma. Denk bijvoorbeeld aan trauma door fysieke aanvallen, seksuele aanrandingen, kindermishandeling, diefstal, overvallen, terroristische aanslagen, narcistisch relatie-misbruik, natuurrampen en de diagnose van levensbedreigende ziekten.

Daarnaast kan het ook worden ingezet bij gevoelens van angst, algemene angststoornis, depressie, postnatale depressie, traumatische geboorte, verslavingen, fobieën, intimidatie door pesten, jaloezie, woede, schuldgevoel, schaamte, slapeloosheid, hunkeren naar rouw, verdriet, enzovoort. Het kan ook worden gebruikt om de hoofdoorzaak van gevoelens of emoties te ontdekken.

Hoe lang duurt de sessie?


De sessie zal ongeveer 1,5 uur duren. Het eerste gesprek duurt vaak wat langer, denk aan 1,5 – 2 uur. Als in het voorgesprek of tijdens de sessie blijkt dat er meerdere trauma’s op hetzelfde thema naar boven komen die je graag aan wilt pakken, dan zal ik kijken hoeveel ruimte daar voor is binnen de sessie. Past het niet, dan kunnen we dat in een vervolgsessie oppakken.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Bij eenduidige trauma’s zal 1 tot 3 sessies al genoeg zijn. Wanneer het gaat om een meer gelaagd trauma, hou dan rekening met 3 tot 5 sessie per trauma inclusief de onderliggende trauma’s op hetzelfde thema. Dit is minder dan de helft van het aantal behandelingen wat er met reguliere EMDR nodig is. De BLAST Technique is dus een hele snelle en effectieve methode. Het wordt daardoor als veel minder heftig ervaren dan EMDR zoals we dat tot nu toe kennen.

Zie Tarieven voor de kosten van een EMDR – BLAST Technique sessie >>