Herxheimer-reactie

Soms komt het voor dat het lichaam versterkt reageert op een behandeling. Dat er ongemak optreedt juist door de genezing. Dit wordt een herxheimer-reactie genoemd en is een genezingsreactie. Deze reactie kan optreden na een hypnosesessie. Dit fenomeen komt ook voor in de reguliere geneeskunde, het is geen specifieke reactie voor hypnose.

Wanneer je ergens van aan het genezen bent, dan verwacht je dat je je steeds een beetje beter begint te voelen. Toch is het zo dat er bij één op de 10 mensen juist ongemak voorkomt tijdens het genezingsproces. Dat heeft ermee te maken dat lichamelijke afvalstoffen en negatieve emoties het lichaam verlaten, dus dat er als het ware ruimte ontstaat om die ongemakkelijkheden te voelen. Dit is binnen de gehele geneeskunde een bekend fenomeen.

Bij genezing kom je van ongezonde overtuigingen en destructieve cellulaire herinneringen af. De daardoor ontstane stress in je lichaam zal ook afnemen. Dit proces gaat gepaard met de afvoer van bacteriën, virussen en gifstoffen en je kunt je daardoor slechter voelen. Gelukkig gaat het over zodra het lichaam is ontgift. Wees er dus van bewust dat wat je voelt geen probleem is, maar dat het juist een teken is dat je lichaam en geest aan het herstellen zijn.

De klachten van mensen die last hebben van zo’n reactie, hebben veelal te maken met vermoeidheid, hoofdpijn en een gevoel van een verergering van het probleem waar ze juist van af willen. Zoals bijvoorbeeld een sterkere rookbehoefte wanneer je juist wilt stoppen met roken. Hoe meer wanorde zich in je lichaam bevindt, hoe meer er ook uit moet komen. Dat geldt niet alleen voor lichamelijke ongemakken, maar ook voor emotionele kwesties. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van koorts, keelpijn en rillingen, ga je er al snel vanuit dat het komt door de griep. Echter is het tegenovergestelde waar: je hebt last van deze bijwerkingen omdat je lichaam vecht tegen het virus. Maar het virus zelf veroorzaakt deze bijwerkingen niet.

We kunnen hieruit opmaken dat herstel en genezing vaker samengaan met ongemakken in je lichaam of geest. Soms voelt het zelfs erger dan het was. Gelukkig is dit een volkomen natuurlijke reactie en hoef je je dus geen zorgen te maken. Zodra de schoonmaakbeurt in je lichaam of geest is voltooid, dan zullen de problemen zich oplossen en de klachten verdwijnen.