BLAST Technique® (vorm van EMDR)

De basis van de BLAST Technique® ligt in EMDR, alleen is de methode persoonlijker, sneller en daardoor minder zwaar dan de standaard EMDR-methode. Een trauma kan hiermee al in 1 tot 3 sessies worden verholpen.
EMDR is bekend als effectieve methode om trauma’s op te lossen. Toch kan EMDR zelf ook als erg heftig worden ervaren en is het een relatief lang traject van 5 tot 12 behandelingen. Om dit proces te versnellen en zo de client veel sneller en efficiënter te kunnen helpen, heeft psychotherapeut Nick Davies de BLAST Technique® ontwikkeld.

Wat is de BLAST Technique®?

De techniek werkt net als EMDR met oogbewegingen. De BLAST bewegingen verschillen enigszins van de EMDR bewegingen. Deze aanpassingen zijn gebaseerd op onderzoek van neurowetenschappers en neuropsychologen om de meest effectieve resultaten te krijgen. Daarnaast is het persoonlijker. In tegenstelling tot een standaard EMDR behandeling, is bij de BLAST Technique de behandelaar echt betrokken bij jouw proces.

Tijdens de sessie brengen we je in gedachten terug naar het moment waar het trauma is ontstaan. Dat is uiteraard lastig en kan veel emotie oproepen. Dat is helemaal oké. Dat is precies waar we mee gaan werken om het te kunnen verwerken.

Vaak meerdere trauma’s

Weet dat een trauma ook vaak niet op zichzelf staat. Vaak ontstaat er door een trauma weer sneller een ander trauma op hetzelfde thema omdat daar een gevoeligheid is ontstaan (alarm gaat eerder af). Het kan dus een hele andere situatie geweest zijn die hetzelfde gevoel van angst, verdriet of boosheid opriep. De gebeurtenis zelf kan van buitenaf gezien minder zwaar lijken, maar doordat de emotie zich stapelt, kan dit heel goed als (even) traumatisch worden ervaren. Vaak komen dit soort associaties weer boven tijdens de sessie.
Afhankelijk van hoe het proces verloopt, kan er eventueel nog een extra trauma tijdens dezelfde sessie worden behandeld. Ik kan hier echter geen beloftes over doen. Het ligt echt aan het proces waarbij de focus ligt op het verwerken van het (bewust) grootste trauma.

Waarbij kan de BLAST Technique® helpen?

Heb jij last van een heftige gebeurtenis in je leven? De BLAST Technique®  wordt veel toegepast bij PTSS en trauma. Denk bijvoorbeeld aan trauma door fysieke aanvallen, seksuele aanrandingen, kindermishandeling, diefstal, overvallen, terroristische aanslagen, narcistisch relatie-misbruik, natuurrampen en de diagnose van levensbedreigende ziekten.

Daarnaast kan het ook worden ingezet bij gevoelens van angst, algemene angststoornis, depressie, postnatale depressie, traumatische geboorte, verslavingen, fobieën, intimidatie door pesten, jaloezie, woede, schuldgevoel, schaamte, slapeloosheid, hunkeren naar rouw, verdriet, enzovoort. Het kan ook worden gebruikt om de hoofdoorzaak van gevoelens of emoties te ontdekken.

Hoe lang duurt de sessie?

De sessie zal ongeveer 1 à 1,5 uur duren. Als in het voorgesprek of tijdens de sessie blijkt dat er meerdere trauma’s naar boven komen die je graag aan wilt pakken (dit kan op hetzelfde thema zitten, maar dan op andere momenten in het leven zijn gebeurd), dan zal ik kijken hoeveel ruimte daar voor is binnen de sessie (maximaal 1,5 uur). Past het niet, dan kunnen we dat in een vervolgsessie oppakken.

Hoe vaak

Bij eenduidige trauma’s zal 1 tot 3 sessies al genoeg zijn. Wanneer het gaat om een meer gelaagd trauma, hou dan rekening met 3 tot 5 sessie per trauma inclusief de onderliggende trauma’s op hetzelfde thema. Dit is minder dan de helft van het aantal behandelingen wat er met reguliere EMDR nodig is. De BLAST Technique is dus een hele snelle en effectieve methode. Het wordt daardoor als veel minder heftig ervaren dan EMDR zoals we dat tot nu toe kennen.

Kosten

De BLAST Technique® voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar kost € 90,- per sessie.